w

Sernik bez sera. Ryżowy torcik na kruchym spodzie

Sernik to ciasto, które można modyfikować na przeróżne sposoby, bo gama dodatków pasujących do tego wypieku jest bardzo długa. Jeśli zapytałabym cie co ty dodajesz do sera pewnie usłyszę odpowiedź rzędu: rodzynki, polewa, beza. To świetne składniki, które podkreślą smak wypieku, natomiast dziś puszczamy wodze fantazji, bo sernik straci swój główny składnik i zostanie zastąpiony ryżem. Czy możemy go nadal nazwać „sernikiem”? Naszym zdaniem tak, gdyż smak jest łudząco podobny!

Sernik ryżowy

Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że to będzie takie dobre! Struktura ryżowego "sernika" jest inna od standardowego modelu. Nie jest puszysty, a ciężki i sycący. Nie wymaga pieczenia, a jedynie kilkugodzinnego chłodzenia.
Czas całkowity 1 day 4 godz.
Czas przygotowywania 1 day
Czas gotowania 4 godz.

Sposób przygotowania

  • Wsyp ryż do przygotowanej wody i pozostaw na całą noc, by wchłonął wodę.
  • Przygotuj ciasteczkowy spód. Zblenduj herbatniki na pył, dodaj masło i wymieszaj by konsystencja przypominała mokry piasek. Wyłóż tortownice ciastkami i uklep, a następnie wstaw do lodówki.
  • Do misy blendera dodaj ryż, mleczko kokosowe, cukier, rum, ekstrakt wanilinowy i szczyptę soli. Zmiel na gładką masę.
  • Przełóż masę na kruchy spod, posyp kokosem wierzch i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Składniki

na 8 porcji

masa

spód

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli