w

Łosoś z marchewki. Bajecznie prosty zamiennik ryby

Łosoś z marchewki

Łosoś z marchewki brzmi jak abstrakcja i słaba podróbka dobrze znanej nam ryby. Marynowana marchewka będzie znakomicie przypominała nam łososia, nie tylko ze względu na kolor, ale i na smak.
Przepis na vegan salomon krąży po zagranicznych forach kulinarnych, a w Polsce zyskuje na sławie i powoli dociera do wegańskich restauracji.
Z czym to jeść? Otóż możesz go dodać wszędzie, gdzie potencjalnie można umieścić tradycyjnego łososia. Najpopularniejszą formą jest jedzenie tego zamiennika na bajglu, z dodatkiem chrupiącej sałaty i twarożku. Warzywo po zamarynowaniu jest tłuste, słone, a nori sprawia, że czuć posmak ryby. Czy to nie wskazuje na podobieństwo do łososia?
Przepisy znalezione w internecie znacząco się różnią, jedne stawiają na bogatą gamę przypraw, inne na mocne wędzenie. Ten przepis jest bajecznie prosty i z pewnością dasz sobie radę z jego przygotowaniem!
Czas całkowity 1 day 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
1 day

Sposób przygotowania

  • Obierz marchewkę za pomocą obieraczki w cienkie paseczki.
  • Zagotuj wodę i wrzuć warzywno na 3 minuty do wrzątku. Następnie odcedź i odstaw na bok.
  • W miseczce wymieszaj olej, sos sojowy, przyprawy i porwane na kawałki nori. Dodaj marchewkę i dobrze obtocz w sosie. Zostaw całość na 24h, aby składniki miały czas na połączenie.

Składniki

na 300 g

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli