w

Makowiec japoński nie ma sobie równych!

Makowiec japońskie to lekko odświeżona wersja dobrze nam znanego makowca drożdżowego. Święta bez makowca to nie święta, jednak warto przygotować go nieco inny sposób niż zazwyczaj.

Sekretnym składnikiem deseru jest dodatek jabłek i kaszy manny. Dzięki temu konsystencja jest wilgotna i niezwykle smakowita. Jeśli chcesz, na wierzch możesz zrobić polewę z lukru, doda ona słodyczy i świątecznego wyglądu.

Makowiec Japoński

Jeśli jesteś fanką mokrych ciast, mamy coś dla Ciebie! Ten makowiec podbija serca każdego, kto go spróbuje.
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 45 min.
makowiec japoński

Sposób przygotowania

  • Na początku musisz zagotować mak, następnie odcedź pozostałą wodę i zmiel całość 3 razy w maszynce.
  • Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdzielamy białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno.
  • Żółtka, cukier i margarynę miksujemy na gładką masę. Dorzucamy mak, bakalie, kaszę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy całość i dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy, by nie stracić objętości.
  • Całość przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190*C na 45-50 minut.
  • Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli