w ,

Studencki obiad z czterech składników

Studencki obiad powinien być sycący, łatwy w przygotowaniu i maksymalnie tani. Często ciężko połączyć te trzy rzeczy, ale z odrobiną chęci wszystko jest możliwe! Danie można zrobić, gdy jesteśmy maksymalnie głodni po pracy, a lodówka nie ma za wiele do zaoferowania.

Pewnie większość się zgodzi, że makaron to najkrótsza linia oporu i raczej nie ma możliwości, by go zepsuć. Jeśli znudziła ci się domowa wersja makaronu bolognese lub carbonara idealną propozycją będzie makaron z oliwą, czosnkiem i pietruszką.

Makaron z czosnkiem i oliwą

Ta wersja na makaron jest najbardziej podstawowa. Jeśli chcesz ją urozmaicić o ser czy papryczkę chilli, jak najbardziej możesz to zrobić, danie będzie jeszcze lepsze! Najważniejsza część makaronu to jej sos
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 20 min.
Studencki obiad

Sposób przygotowania

  • Ugotuj makaron według zaleceń producenta (wodę po ugotowanym makaronie zachowaj na później).
  • Czosnek posiekaj drobno i podsmaż na patelni do złotego koloru, jednak uważaj, by nie stał się zbyt brązowy, gdyż zacznie być gorzki.
  • Siekamy drobno pietruszkę i dorzucamy do sosu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, dolewamy kilka łyżek wody z makaronu i podgrzewamy całość na patelni, aż makaron będzie obtoczony w sosie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli całość wydaje się za sucha, dodaj jeszcze odrobinę wody z makaronu.
  • Całość można posypać parmezanem.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli