w

Gołąbki zawijane w liście winogron. Zakochasz się w tym daniu!

Gołąbki w liściach winogrona

Przygotuj się na grecką ucztę! Gołąbki zawijane w liście winogron z dodatkiem sosu pomidorowego, pietruszki i suszonej mięty to odświeżona wersja polskiego przysmaku, który każdy dobrze zna. Jesteś zainteresowana takim połączeniem? Sprawdź jak przygotować to pyszne danie.
Jeśli jesteś ciekawa jak smakują liście winogron, to możemy je porównać do świeżego szpinaku. Liście można sparzyć w ten sam sposób co kapustę, dzięki temu stają się elastyczne i łatwo je zawijać. Farsz jaki do nich dodajemy składa się z tradycyjnego ryżu, ale z dodatkiem sosu pomidorowego, mięty i pietruszki. Farsz jest niezwykle świeży w smaku a w połączeniu z liśćmi winogrona stanowią fantastyczne połączenie.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Liście winogrona sparz we wrzątku, osusz i odstaw.
  • Przygotuj farsz. Cebulkę posiekaj i podsmaż na tłuszczu, następnie dodaj mięso mielone i podsmaż całość. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, miętę oraz pomidory z puszki. Farsz dopraw solą i pieprzem.
  • W garnku zagotuj wodę i dodaj ryż, ale nie gotuj go do pełnej miękkości, powinien być lekko podgotowany.Wsyp ryż do mięsa i wymieszaj.
  • Liście napełnij farszem i ciasno zawiń. Gołąbki przełóż do naczynia nasmarowanego oliwą i zalej bulionem. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C na godzinę. Podawaj solo lub z sosem pomidorowym.

Składniki

na 5 porcji

farsz

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli