w , ,

Zupa koperkowa z „resztek”. Bomba witaminowa na talerzu

Lekka zupa koperkowa, zarówno dla dorosłych, jak i maluchów, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Potrzebujesz 5 składników (nie licząc wody!) do jej wykonania. Prawda, że nie wiele?

Koperek smakuje o każdej porze roku, nieważne czy mamy lato, czy zimę, koperek to ciekawa zieleninka, którą wykorzystujemy w kuchni. Można go mrozić, a nie zmieni się jego smak ani wartości odżywcze. Jeśli w zamrażarce zalega Ci opakowanie kopru, który przydałoby się zużyć, zupa koperkowa będzie idealną okazją.

Zupa koperkowa
HappiNati, Getty Images

Jeśli chcesz bardziej treściwą zupę, dodaj ziemniaki gotowane w kawałkach. Innym pomysłem jest kasza gryczana niepalona, która dopasuje się smakiem do zupy i nieco zagęści konsystencję. Warto pomyśleć o takim niecodziennym dodatku. W poniższym przepisie wykorzystamy ryż, który jest najdelikatniejszy w smaku.

Zupa koperkowa

Czas całkowity 30 min.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Wlej do garnka wodę, vegetę, pieprz i lubczyk. Pozostaw do zagotowania.
  • Wypłucz ryż i dodaj do gotującej się wody z przyprawami. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
  • Koperek poszatkuj, wrzuć do wody. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość.
  • Podawaj ciepłe.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zupy powinny być stałym elementem diety, gdyż zawierają mnóstwo wody, z której jesteśmy zbudowani. Jeśli opornie idzie ci picie wody, wrzuć do diety więcej zup — uzupełnią braki w nawodnieniu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli