w

Sezon na cukinie to sezon na… LECZO!

O tej porze roku leczo to danie, które gotuje minimum raz w tygodniu. Kocham ten aromatyczny sos i miękkie warzywa. W dzisiejszym przepisie możemy znaleźć dość nieoczywisty składnik jakim jest kukurydza. Warzywo doda chrupkości i słodyczy, a przy tym będzie świetnie wyglądać.

Leczo

Leczo to węgierskie danie z trzech głównych warzyw: papryki, pomidorów i cebuli. Wszystkie inne dodatki są osobistą modyfikacją. Ważną rolę przy produkcji lecza stanowi tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Nadaje głębi smaku i aromatu potrawie.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Kiełbasę pokrój na talarki i podsmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż mieszając.
  • Cukinię pokrój w kostkę, to samo zrób z ostrą papryczką. Podsmaż całość w garnku z kiełbasą.
  • Dodaj wędzoną i słodką paprykę, dodaj listki laurowe i pomidory z puszki.
  • Duś całość przez kilka minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę kminku, soli i pieprzu. Duś warzywa do miękkości, a następnie dodaj kukurydzę.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli