w

Domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o tych ze sklepu!

Upał doskwiera, marzysz o zimnych lodach czekoladowych a sklep znajduje się parę kilometrów dalej? Ten scenariusz brzmi bardzo przygnębiająco. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzą się domowe lody, do których potrzebujesz zaledwie 5 składników!

Lody czekoldowe

Do wykonania lodów nie potrzebujemy specjalnego sprzętu, wystarczą domowe urządzenia, które posiada każdy z nas. Jeśli ograniczasz cukier, możesz wykorzystać czekoladę bez cukru, lody w dalszym ciągu będą tak samo aksamitne i smaczne.
Czas całkowity 4 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 4 godz.

Sposób przygotowania

  • Pokrusz czekoladę deserową i mleczną. W garnku podgrzej mleko zagęszczone i dodaj czekoladę, a następnie mieszaj aż do rozpuszczenia.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstaw do ostudzenia.
  • Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru w trakcie ubijania.
  • Ubitą śmietankę dodawaj do kremu czekoladowego i delikatnie wymieszaj szpatułką, tak by krem zachował puszystość.
  • Krem przelej do naczynia i wstaw do lodówki. Schładzaj do momeniu zmrożenia śmietanki.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli