w ,

Pałki kurczaka w rękawie. Jest soczysty i aromatyczny

Pałki kurczaka w rękawie to obiad, który robi się sam. Sekretem udanego dania jest aromatyczna marynata i rękaw do pieczenia, który znajdziesz w każdym sklepie. Taka obróbka sprawia, że kurczak nie wysycha i jest bardzo soczysty.

Pałki z kurczaka mają delikatne mięso, które smakuje szczególnie dzieciom, ale nie pogardzi nim żaden dorosły. Dzisiejszy przepis jest przeznaczony do upieczenia w piekarniku, ale jeśli będziecie mieli okazie, wypróbujcie go na grillu.

Pałki kurczaka w rękawie

Takiego kurczaka możesz podawać w towarzystwie sałatki i pieczonych ziemniaków. Jeśli lubisz pieczone warzywa, dorzuć do rękawa pokrojone ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki. Zmieszają się z marynatą i będą równie pyszne co mięso.
Czas całkowity 8 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 7 godz.
Czas gotowania 1 godz. 30 min.
pałki kurczaka

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuść i dorzuć wszystkie przyprawy, sos sojowy, miód a czosnek przeciśnij przez praskę. Marynata powinna mieć gęstą konsystencję.
  • Udka myjemy i osuszamy, a następnie dobrze natrzeć każde marynatą.
  • Rękaw do pieczenia rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i zawiązujemy jeden koniec rękawa. Wrzucamy kurczaka, dolewamy resztki marynaty, wypuszczamy powietrze i zawiązujemy drugi koniec.
  • Najlepsze mięso będzie po kilku godzinach marynowania, lub całej nocy w lodówce.
  • Pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny w 180*C. Rękaw będzie napęczniały podczas pieczenia, ale nic nie pęknie.

Składniki

na 6 porcji

Zobacz
Ocena:
(głosy: 4 )

Na zimne dni polecamy przepis na bitki z kurczaka w kremowym sosie.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      3 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli