w

Krupnik z grzybami

Domowy krupnik z grzybami to spora konkurencja dla rosołu, który tak bardzo kocham. W połączeniu z jesiennym dodatkiem w postaci kurek będzie idealnie rozgrzewającą zupą na chłodne dni.

Zupa z poniższego przepisu będzie miała mocny grzybowy smak dzięki dodatkowi kurek. Krupnik jest bez mięsa, jednak można go dodać według swoich preferencji. Jeśli podacie taką potrawę swoim bliskim, każdy będzie prosił o dokładkę.

Krupnik z kurkami

Mamy coś dla fanów kurek! Krupnik z ich dodatkiem będzie bardzo aromatycznym daniem, jeśli ich nie masz, możesz użyć innych grzybów, ewentualnie ususzone grzyby leśne.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
krupnik z grzybami

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy i siekamy drobno, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy tartą marchew i podsmażamy przez minutę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy liście laurowe i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Do wrzątku wrzucamy pokrojone ziemniaki, kaszę jęczmienną i drobno pokrojone kurki. Całość gotujemy pod przykryciem 10 minut. Podajemy z pokrojoną pietruszką.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli