Spis treści
Szarlotka z bezą to genialny pomysł na niedzielny deser do kawy. Wykorzystasz do niej sezonowe jabłka, które są teraz w bardzo atrakcyjnej cenie! Możliwe, że w swoim ogrodzie masz jabłoń, która w tym roku dała mnóstwo owoców, a ty nie wiesz, co z nimi robić.
Szarlotkę można podawać z ciepło z gałką lodów waniliowych i kleksem z bitej śmietany. Jest prosta w wykonaniu. Ważne, by pilnować poszczególnych etapów pieczenia i dobrze wysuszyć bezę.
Szarlotka z bezą
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i pokrojone zimne masło, a następnie wszystko siekamy nożem, następnie dodajemy żółtko i zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulkę i zawijamy w folię, a następnie chłodzimy w lodówce.
- Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, cynamon i prażymy przez 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
- Pianę na bezę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijamy 2 minuty i dorzucamy mąkę ziemniaczaną.
- Piekarnik nagrzej do 180*C grzanie góra-dół. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowanym zimnym ciastem. Spód dziurkujemy widelcem.
- Na spód dodajemy jabłka i równo rozkładamy. Na to kładziemy bezę i pieczemy 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120*C i pieczemy 25 minut, by wysuszyć bezę. Po tym czasie nastawiamy temperaturę na 170*C z dolną grzałką i termoobiegiem i dopiekamy ciasto przez 25 minut.
Składniki
na 12 porcji
Spód
- 300 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 80 g cukier
- 2 łyżka cukier wanilinowy
- 150 g masło
- 3 żółtko
Beza
- 3 białko jaja
- 150 g cukier
- 2 łyżeczka mąka ziemniaczana
Masa jabłkowa
- 2 kg jabłko (twarde i kwaśne)
- 2 łyżeczki cynamon
- opakowanie cukier wanilinowy
- 100 g cukier
Jeden komentarz