w

Szarlotka z bezą. Wykorzystaj kwaśne jabłka

Szarlotka z bezą to genialny pomysł na niedzielny deser do kawy. Wykorzystasz do niej sezonowe jabłka, które są teraz w bardzo atrakcyjnej cenie! Możliwe, że w swoim ogrodzie masz jabłoń, która w tym roku dała mnóstwo owoców, a ty nie wiesz, co z nimi robić.

Szarlotkę można podawać z ciepło z gałką lodów waniliowych i kleksem z bitej śmietany. Jest prosta w wykonaniu. Ważne, by pilnować poszczególnych etapów pieczenia i dobrze wysuszyć bezę.

Szarlotka z bezą

Szarlotka składa się z kruchego ciasta, masy jabłkowej i chrupiącej bezy. Każda warstwa uzupełnia tę poprzednią i daje mnóstwo przyjemności z jedzenia.
Czas całkowity 1 godz. 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz. 20 min.
szarlotka z bezą

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i pokrojone zimne masło, a następnie wszystko siekamy nożem, następnie dodajemy żółtko i zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulkę i zawijamy w folię, a następnie chłodzimy w lodówce.
  • Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, cynamon i prażymy przez 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
  • Pianę na bezę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijamy 2 minuty i dorzucamy mąkę ziemniaczaną.
  • Piekarnik nagrzej do 180*C grzanie góra-dół. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowanym zimnym ciastem. Spód dziurkujemy widelcem.
  • Na spód dodajemy jabłka i równo rozkładamy. Na to kładziemy bezę i pieczemy 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120*C i pieczemy 25 minut, by wysuszyć bezę. Po tym czasie nastawiamy temperaturę na 170*C z dolną grzałką i termoobiegiem i dopiekamy ciasto przez 25 minut.

Składniki

na 12 porcji

Beza

Masa jabłkowa

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli