w

Zupa krem z kiszonej kapusty

Zupa krem z kiszonej kapusty brzmi dość awangardowo, ale zapewniamy, że to cudowne danie. Czym się wyróżnia? Otóż nie każdy lubi kwaśną, wykrzywiająca kapustę, a już na pewno nie w formie zupy. Otóż okazuje się, że kiszonkę da się przerobić w taki sposób, że będzie pyszna i delikatna, ale z dobrze znanym posmakiem.

Ciężko wyrazić zachwytu nad tym daniem. Jest aromatyczna, a zarazem delikatna. Łączy w sobie wszystko, czego szuka wymagający klient. Możesz ją śmiało podawać jako przystawkę przed głównym daniem.

Zupa krem, choć wydaje się skomplikowana, składa się z prostych składników jak bulion, ziemniaki czy podsmażona cebulka.

Zupa krem z kiszonej kapusty

Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 2 godz.
zupa krem z kiszonej kapusty

Sposób przygotowania

  • Cebulę szalotkę obierz i pokrój drobno, to samo zrób z ziemniaki. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru płyny, ale go nie wylewaj, posiekaj kapustę.
  • W garnku rozpuść masło, dodaj cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Dorzuć ziemniaki i smaż całość przez 3 minuty. Następnie dolej bulion i śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Następnie dorzuć kapustę i gotuj przez 1,5 godziny, aż kapusta zacznie się rozpadać.
  • Kiedy to nastąpi, należy zmiksować zupę na krem, dodać przyprawy i sos sojowy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli