w

Kotlety mielone z młodą kapustą. Soczyste i kruche rozpływają się w ustach

Kotlety mielone z młodą kapustą
Oksana Chaun, Getty Images

Kotlety mielone z młodą kapustą to genialne połączenie, które koniecznie musisz poznać. Sezon na kapustę właśnie się rozpoczął, więc świeżych główek będzie pod dostatkiem. Poniższy przepis wzniesie twoje mielone na nowy poziom!

Mielone to zawsze dobry pomysł na obiad, można je zrobić z serem, warzywami czy tradycyjnie, a zawsze wyjdą przepyszne. Tak właściwie nie ma chyba osoby, która by je źle przyrządziła, wystarczy postępować według instrukcji.

Mielone z młodą kapustą

Delikatne i soczyste kotleciki z dodatkiem młodej kapusty, które zachwycą podniebienie nie jednej osoby.
Czas całkowity 2 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 10 kotletów

Sposób przygotowania

  • Poszatkowaną kapustę umieść w misce, dodaj sól i wmasuj ją w warzywo. Zostaw całość na 1,5 godziny, by kapusta puściła wodę. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu.
  • Cebulę obierz z łupki i posiekaj w drobną kostkę. Podsmażaj ją na tłuszczu, aż będzie szklista.
  • W misce umieść mięso mielone, dodaj cebulkę, jajko, bułkę tartą, przyprawy i odciśniętą kapustę. Całość zagnieć rękoma na jednolitą masę. Uformuj okrągłe kotleciki.
  • Na talerz wysyp odrobinę bułki tartej i obtocz w niej kotlety. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron.
  • Podawaj z ziemniakami i świeżą surówką.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Pomysł na kotlety mielone pochodzi jeszcze z czasów, gdy nasze babcie miały specjalne ręczne maszynki do mielenia. Być może jeszcze je pamiętacie, gdyż był to produkt bardzo wysokiej jakości i wręcz niemożliwe było, by go zepsuć. Kotlety mielone z młodą kapustą to tylko jedna z wielu propozycji przygotowania tego dania.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Oksana Chaun, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli