w

Sernik na piernikowym spodzie. Idealny na święta

Sernik na kruchym spodzie to obowiązkowe świąteczne ciasto w każdym domu. Z czasem jego receptura bardzo ewoluowała i aktualnie można znaleźć serniki w każdym możliwym wydaniu, nawet takie bez dodatku sera! Dziś skupimy się na tradycyjnym przepisie z korzenną nutką w postaci kruchego spodu.

Przepis jest maksymalnie prosty, by nikt nie miał z nim problemu. Korzenny dodatek wprowadzi ciekawą nutkę smakową i podkreśli, że jest to świąteczny wypiek. Gdy w powietrzu unosi się zapach korzennej przyprawy, to znak, że święta są tuż, tuż…

Sernik na piernikowym spodzie

Pierniczkowy spód będzie wykonany z korzennych ciastek, taki zabieg oszczędzi nam sporo czasu i pracy. Dodatkowo mamy pewność, że wyjdzie kruchy i obłędnie korzenny.
Czas całkowity 1 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz. 10 min.
Sernik na piernikowym spodzie

Sposób przygotowania

  • Zacznij od zrobienia spodu. Herbatniki zblenduj na pył, dodaj masło i wymieszaj, powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Wsyp ciasteczka z masłem i ugnieć na dnie tortownicy, lekko zahaczając o brzegi. Odstawiamy blaszkę na bok.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy mascarpone. Wszystko miksujemy na gładką masę. Dolewamy śmietankę oraz ser z wiaderka. Na koniec dorzucamy mąkę ziemniaczaną, esencję waniliową i mąkę pszenną. Mieszamy tylko do momentu połączenia składników.
  • W oddzielnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli, dodawaj po łyżce białek do masy i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, by ciasto nie opadło.
  • Ser wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 70 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i pozwalamy mu wystygnąć.

Składniki

na 20 porcji

Spód:

Masa serowa:

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dwa pomysły na sernik:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli