w

Przepis na ekspresowe mini burgery w 30 minut! Lepiej zrób dwie porcje!

Przepis na mini burgery
fot. Juanmonino, canva

Mini burgery to genialna przekąska, jednak zajmuje chwilę czasu, gdy musimy wyrobić ciasto, a następnie odczekać aż urośnie i upiecze. Jest to dobre kilka godzin roboty, a nie każdy ma ochotę i czas na takie poświęcenia. W tym przepisie wybierzemy drogę na skróty i będziemy się posiłkować gotowymi bułkami do burgerów.

Te burgerki na jeden raz przyciągają wzrok i w mig znikają z talerza. Trudno się dziwić, w końcu są urocze i przepyszne! Burgery możesz zrobić w kilku wersjach np. ostrej i wegetariańskiej. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie, a ty będziesz zadowolona z wykonanego dania!

Przepis na mini burgery jest bardzo łatwy, wystarcz, że kupisz mięso i bułki do burgerów, a resztę dodatków znajdziesz w lodówce.

Mini burgerki

Genialna, oryginalna przekąska, którą możesz zrobić w nieco szybszy sposób niż zakłada większość przepisów.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 16 sztuk

mięso

Sposób przygotowania

  • Bułki, które kupiłam, są pakowane po 4 sztuki. Bułki przekrawamy na pół i wykrawamy okręgi (góra i dół burgera) dużym kieliszkiem lub literatką. Ważne by była to mniejsza średnica niż standardowa szklanka. Okręgi wycinamy dość ciasno, by zmieścić jak najwięcej okręgów.
  • Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek i za chwile ściągamy z ognia. Mięso ląduje w misce, dodajemy ketchup, musztardę, i cebulę. Mieszamy masę, a następnie robimy kuleczki wielkości wyciętych bułek. Lekko je spłaszczamy i wrzucamy na patelnię, smażymy z obu stron, aż będą miały rumiany kolor.
  • Ogórki dzielimy na plastry, pomidor i sałatę kroimy w małe kawałki. Ser dzielimy na 4 kwadraty. W misce mieszamy odrobinę majonezu i ketchupu.
  • Bierzemy spód bułki, smarujemy sosem, nakładamy kawałek sałaty, mały kotlecik, ser plaster ogórka, kawałek pomidora i górę bułki. Całość przeszywamy wykałaczką i układamy na półmisku.
Przepis na mini burgery
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • fot. Juanmonino, canva

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli