w ,

Chiński sposób na obłędnie miękką karkówkę

Mogłoby się wydawać, że karkówka jest zarezerwowana wyłącznie na letnie miesiące, kiedy grillujemy ją w rodzinnym gronie. Okazuje się, że ten kawałek wieprzowiny nada się również do przygotowania w formie gulaszu czy kawałka mięsa do obiadu. Karkówka jest przepyszna, ale trzeba uważać w trakcie przyrządzania, by nie stała się twarda i żylasta.

Jak zrobić dobrą karkówkę?

Nieodpowiednio przygotowana karkówka może stać się twarda i żylasta. Wbrew pozorom nie jest o to trudno, gdyż wystarczy nieodpowiednia temperatura mięsa i nasz kotlet może stać się twardy. Chiński sposób na karkówkę pomoże nam osiągnąć pożądany efekt.

Istnieje pewien chiński sposób na karkówkę przyrządzenie idealnie delikatnego mięsa, jednak wymaga on nieco pracy i karkówki dobrej jakości.

Karkówka po chińsku

Karkówka na obiad to dobry pomysł na zabicie nudy w kuchni. Mięso z tego przepisu podajemy z sosem na bazie wywaru, sosu sojowego i musztardy. Musisz je koniecznie wypróbować w swojej kuchni.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 40 min.

Sposób przygotowania

  • Karkówkę pokrój na cienkie plasterki.
  • Każdy plasterek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni roztapiamy smalec i dorzucamy poszatkowaną cebulkę. Kiedy ta się zeszkli, delikatnie odsuwamy ją na rant patelni i kładziemy kotlety na patelni. Górę mięsa nakrywamy zesmażoną cebulką.
  • Mięso smażymy z obu stron, aż będzie rumiane. Następnie dolewamy sos sojowy, musztardę i wywar warzywny, tak by zakryło całe mięso. Dorzucamy przyprawy, ustawiamy niski ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dorzucamy poszatkowane ogórki i gotujemy przez kolejne 5 minut. Podajemy polane sosem z patelni.
  • Mięso podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Chiński sposób na karkówkę
Zobacz
Ocena:
(głosy: 5 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli