w

Masz trochę śliwek? Zrób z nich knedle

Knedle ze śliwką

Knedle ze śliwką węgierką to prawdziwy przysmak! Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, wystarczy zmieszać kilka składników takich jak ziemniaki, mąka i jajko. Ciasto się porządnie klei, przez co nie ma mowy o rozpadaniu podczas gotowania.

Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Ugotuj ziemniaki, dodaj łyżkę mleka i potłucz na puree.
  • Do masy wrzuć jajko i mąkę, a następnie dobrze wymieszaj. Wyrób ciasto rękoma by było miękkie i klejące.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół. Możesz je posłodzić miodem lub cukrem.
  • Uformuj knedle, weź kawałek ciasta, rozpłaszcz w dłoni i wsadź w środek śliwkę. Wszystko zawijaj w kulkę.
  • Knedle wrzuć do wrzątku i gotuj 10 minut. Podawaj polane masłem i śmietaną.

Składniki

na 12 sztuk

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli