w

„Kocham Cię jak kiełbasę Jaworską”. Takiej wędliny jeszcze nie jedliście!

Kiełbasa jaworska

Czy można zrobić kiełbasę bez mielenia, osłonki i wędzenia? Jesteśmy w ciężkim szoku, ale tak! Smak kiełbasy zależy głównie od doboru przypraw, zawartości tłuszczu w mięsie i sposobu konserwacji. Czym więcej wody w kiełbasie, tym staje się bardziej nie trwała. Dla porównania kiełbasa krakowska zawiera 36% wody, za to biała już ponad 72%.
Do wykonania domowej kiełbasy nie trzeba specjalnego sprzętu czy umiejętności. Wystarczy para rąk i dobry piekarnik.
Czas całkowity 16 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 16 godz.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Mleko połącz z przyprawami, poszatkowanym czosnkiem i zeszkloną cebulką.
  • Weź duży garnek i wrzuć tam całe mięso. Dodaj mleko z przyprawami oraz szklankę lodowatej wody. Ugniataj ręką do połączenia składników. Mięso powinno się dobrze kleić.
  • Garnek owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 15 godzin.
  • Po tym czasie wyjmij mięso i podziel na dwie części. Rozprowadź mięso na kształt kiełbasy wzdłuż foli spożywczej. Zawiń mięso i zwiąż na końcach by całość przypominała cukierka i odstaw na 30 minut.
  • Kiełbasę piecz w piekarniku rozgrzanym do 90*C przez 3 godziny.
  • Ostudź kiełbasę i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki

na 2 kg

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli