w

Zapiekanki z maślakami

Domowe zapiekanki z maślakami to pomysł na zdrowy, domowy fastfood. Maślaki można zamienić na inne leśne grzyby lub pieczarki. Jeśli masz mrożonki, również się nadadzą!

Farsz z grzybów ma soczystą konsystencję, ale dzięki dodatkowi mąki nie rozsypuje się po całej bułce. Dodatki można dopasować do swoich preferencji, ważne by było smacznie i zdrowo!

Zapiekanki z maślakami

Domowe fastfoody są genialnym rozwiązaniem, gdy niezdrowe jedzenie "chodzi" nam po głowie.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
zapiekanka z maślakami

Sposób przygotowania

  • Grzyby umyj i pokrój na drobne kawałki. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż cebulkę, kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby. Dusimy, aż sos odparuje, a pod koniec dodać łyżkę masła i mąkę. Całość wymieszać, dodać sól i pieprz. Ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę.
  • Bułki przekrawamy na pół i wydrążamy delikatnie środek i delikatnie smarujemy olejem. Napełniamy farszem i ustawiamy bułki w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.
  • Upieczone bułki uzupełniamy pokrojoną cebulą, pomidorem i szczypiorkiem.

Składniki

na 8 zapiekanek

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli