w ,

Jajecznica z kalafiora. Ulubione śniadanie w wersji wege

Jajecznica z kalafiora

Kalafior to magiczna roślina, która skutecznie potrafi udawać inne produkty spożywcze np. mięso czy jajka. Okazuje się, że można z niego wyczarować przepyszną "jajecznicę". Tak, oczy cie nie mylą! Wystarczy szczypta czarnej soli, by kalafior skutecznie zmienił swój smak i do złudzenia przypominał jajko.
Choć kalafior wydaje się mało wiarygodnym zamiennikiem jaj, jest bardzo skuteczny i smaczny. Wystarczy czarna sól oraz kurkuma, a powstanie "jajecznica" łudząco przypominająca oryginał.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w mikserze.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kalafior.Dorzucamy pokrojoną cebulkę, ale tylko białą część. Gdy warzywa się lekko zeszklą dodaj odrobinę wody i dusimy pod przykryciem by warzywa zmiękły.
  • Odparujemy nadmiar wody i dodajemy kurkumę, czarną sól oraz świeżo mielony pieprz. Podawaj posypane świeżym szczypiorkiem.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli