w

Jajecznica na parze. Jest lżejsza i znacznie bardziej puszysta

Jajecznica na parze

Jajecznica na parze to odświeżona wersja klasycznego śniadania dla całej rodziny. Rekomenduje się ją dla dzieci, gdyż jest lżejsza i zachowuje więcej wartości odżywczych. Jeśli smażone jajka nie są dla Ciebie, możesz wypróbować ten przepis na puchatą jajecznicę!

Jajecznica na parze jest wyjątkowo delikatna i świetnie spisuje się w przypadku wymagających brzuszków. Nie potrzebujesz specjalnego sprzętu, by ją zrobić, wszystko znajdziesz w kuchennych szafkach.

Jeśli chcesz, możesz dodać do niej odrobinę zdrowego tłuszczu jak masło czy oliwa. Tłuszcz nie jest wymagany i można go pominąć. Jeśli boisz się, że jajka będą mdłe, dzięki niższej temperaturze jajka zachowają pełnie smaku. Nie znajdziesz tam grubych cząstek ściętego białka czy żółta.

Jajecznica na parze

Do przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników: jajek i soli. To wszystko! Zobacz jak wyczarować przepyszne śniadanie dla całej rodziny.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 15 min.
Jajecznica na parze

Sposób przygotowania

  • Do garnka nalej szklankę wody i stawiamy na gazie.
  • Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem na gładką masę, dodajemy odrobinę soli.
  • Gdy woda zacznie się gotować, umieszczamy miskę na brzegach garnka i wlewamy jajka.
  • Takie jajka będą się ścinać nieco dłużej, co chwilę mieszaj całość, by pozbyć się większych grudek.
  • Po ok. 10-15 minutach jajecznica będzie gotowa.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli