w

Pierogi z jagodami. Przepis prosto od babci Ani

Pierogi z jagodami mogą być zarówno podawane jako obiad i deser. Pamiętam, że moja babcia robiła najlepsze pierogi i wiedziała co podawać wnukom, gdy przyjeżdżały w odwiedziny. Pierogi zapamiętałam jako miękkie poduszczeczki z kwaskowatym wnętrzem, polane śmietaną z cukrem.

Pierogi z jagodami

Jeszcze jeśli nie miałeś okazji przygotować pierogów z jagodami, to masz na to idealną okazję. Jagodowy sezon kwitnie w pełni, szkoda z niego nie skorzystać!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 5 min.

Sposób przygotowania

  • Zrób ciasto do pierogów. Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, rozpuszczone masło i jajko. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj aż składniki się połączą.
  • Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób by było gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto ścierką i zostaw na 30 minut.
  • Jagody wypłucz i zmieszaj z trzema łyżkami cukru.
  • Ciasto podziel na 3-4 części, weź jedną i rozwałkuj na cienki placek, a następnie wykrój krążki ciasta za pomocą szklanki. Napełnij krążki jagodami i sklej brzegi.
  • Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyciągnij za pomocą łyżki do odcedzania.
  • Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Składniki

na 6 porcje

ciasto

farsz

dodatkowo

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli