w

Co może zepsuć sałatkę grecką? Unikaj tego błędu

Sałatka grecka to genialna kompozycja świeżych warzyw, oliwek i sera feta. Chwila, chwila… a gdzie podziała się sałata lodowa? Przecież zawsze ją dodajesz… Oryginalny przepis jest pozbawiony tego składnika i my również powinniśmy z niego zrezygnować. Nie możesz uwierzyć? Sprawdź poniżej czemu warto powstrzymać się od dodania sałaty.

Sałata lodowa czy masłowa jest pozbawiona wyraźnego smaku i dodawanie jej sprawia, że inne składniki tracą na intensywności. Liście stają się zbędnym zapychaczem, podczas gdy głównym powinny królować pomidory, ogórki, oliwki i ser feta.

Tradycyjna sałatka grecka

Nie wiem, czy istnieje prostsza sałatka, niż grecka. Jeśli składniki są dobrej jakości, nie ma mowy o żadnej wpadce przy przygotowaniu. Ona wręcz robi się sama! Grecy podają ją jako przystawkę przed głównym daniem. Sprawdź przepis na tradycyjną sałatkę, bez użycia sałaty lodowej.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Pomidory pokrój w ósemki, ogórek i paprykę w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć garść oliwek, dopraw oregano, solą i skrop oliwą z oliwek. Na wierzch skrusz ser feta.
  • Warto kolejny raz skropić wierzch sera oliwą i posypać oregano.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli