w ,

Sycące flaczki z kurczaka. Poznaj ten wyjątkowy przepis

Flaczki to rozgrzewająca zupa dla całej rodziny. By przygotować ten przepis będziesz potrzebował ćwiartek drobiowych, dużej ilości warzyw i przypraw. Ten przepis dedykujemy osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi flaczkami.

Flaki z kurczaka

Flaczki z kurczaka to zupa pełna smaku i aromatu. Można ją podawać z ziemniakami, pieczywem lub jak w przepisie – lanymi kluskami. Te zrobisz przy pomocy jajka i mąki.
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Myjemy kurczaka i wkładamy go do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu pojawienia się szumowin. Wybieramy je i dodajemy warzywa: seler, por, marchew i pietruszka. Cebulę przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do bulionu.
  • Do zupy dorzucamy także liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wszystko na niewielkim gazie przez godzinę. Gdy warzywa i mięso zmiękną, przecedzamy całą zupę.
  • Kurczaka kroimy na cienkie plastry, a następnie przekładamy do bulionu. Ugotowane warzywa ścieramy na tace i dorzucamy do zupy. Gotujemy 20 minut.
  • Danie doprawiamy papryką mieloną, imbirem, pieprzem i maggi. Robimy lane kluski z mąki i jajka. Oba składniki łączymy ze sobą i wlewamy powoli do zupy. Gotową potrawę podajemy z pokrojoną natką pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli