w

Kurczak w białym sosie. Zaledwie 4 składniki!

Kurczak w białym sosie
ola_p, getty images pro

Kurczak w białym sosie to jeden z najprostszych obiadów. Jest lekkostrawny, więc osoby o delikatnym żołądku nie powinny mieć po nim problemów. Dodatkowo danie jest delikatne w smaku, więc dzieci powinny być zadowolone z braku intensywności. Sprawdź, jak zrobić to banalne danie!

Kurczak w białym sosie robi się w zaledwie 20 minut! Jest miękki i soczysty, a sos z ziołami otula swoją kremową konsystencją! Na drugi dzień danie jest równie pyszne, jak i nie lepsze, gdyż smaki zdążą się przegryźć.

Jeśli szukasz prostego obiadu, który będzie odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dorosłych trafiłaś idealnie. Dzieci nie będą narzekać, że w sosie jest za dużo warzyw, a mąż dostanie solidną porcję mięsa. Ty natomiast zrobisz posiłek w mniej niż godzinę i nie stracisz zbyt wiele czasu. Czyż to nie brzmi idealnie?

Kurczak w sosie z ziół

Jest to podstawowa wersja przepisu. Możesz dorzucić swoje ulubione przyprawy, cytrynę, pomidorki czy brokuła. Wszystko będzie pasować do tego delikatnego sosu.
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Filet płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z białych fragmentów i kroimy w drobną kostkę. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową przed umieszczeniem na patelni!
  • Mięso ląduje w misce, delikatnie polewamy je oliwą lub olejem. Dodajemy zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawmy na kilka minut.
  • Wrzucamy mięso na patelnie i podsmażamy, aż będzie białe, następnie dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Całość pozostawiamy na kilka minut, by mięso delikatnie się dochodziło. Dosypujemy odrobinę soli i pieprzu.
  • Do szklanki odlewamy kilka łyżek sosu i odrobinę wody, dorzucamy mąkę, mieszamy i dolewamy na patelnię. Sos delikatnie zgęstnieje, ale dalej będzie dość płynny (jeśli wolisz bardziej gęsty, dodaj więcej mąki, jednak nie przesadzaj, mała ilość zrobi dużą różnicę).
  • Kurczaka w sosie podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Kurczak w białym sosie
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • ola_p, getty images pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli