w ,

Przekąska na grill. Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Już nie raz udowadnialiśmy, że pieczarki potrafią skutecznie zastąpić mięso. Faszerowane grzyby smakują nawet zagorzałym mięsożercom, gdyż po odpowiednim przyprawieniu stają się aromatyczne i śmiało mogą zastępować produkty odzwierzęce. Dziś będą odgrywać rolę przekąski na grillowym stole.

Faszerowane pieczarki

Pieczarki to grzyby, które bardzo łatwo przerobić na sos czy zupę, ale też na pyszną przekąskę. Od pieczarkowych kąsków dzieli Cię jedynie kilka kroków w przygotowaniu. Wystarczy wydrążyć czapeczki i wypełnić zielonym farszem szpinaku.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Suszone pomidory odcedzamy z zalewy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy z nóżek i wydrążamy środek (najlepiej spróbować łyżeczką). Usunięty miąższ grzyba siekamy.
  • Szalotkę obieramy z łupki i siekamy w drobną kostkę.Czosnek przeciskamy przez praskę, całość smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy krojone pomidory i siekane pieczarki. Smażymy.
  • Gdy pieczarki staną się brązowe wlewamy sos sojowy i dodajemy szpinak. Podgrzewamy na ogniu, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość wyłączamy grzanie i studzimy masę. Dodajemy pokrojoną mozzarellę i pestki słonecznika. Napełniamy pieczarki masą.
  • Możemy je podpiec w piekarniku lub uwędzić na grillu do momentu aż ser się rozpuści a pieczarka stanie się miękka.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli