w ,

Ciasto z trzech składników! Awaryjny wypiek, który smakuje niczym chmurka

Ciasto z trzech składników
MarkGillow, Getty Images Pro

Pewnie nie wierzysz, ale ciasto z trzech składników jest jak najbardziej wykonalne! Wystarczy odrobina fantazji i chęci, a będziesz w stanie wyczarować przepyszne ciasto!

Czasami przychodzi taki moment, gdy znajoma dzwoni, że wpadnie do ciebie za godzinę, a ty nie masz żadnego poczęstunku do popołudniowej kawy. Wyjazd do sklepu nie zawsze jest możliwy, robienie trudnego deseru nie ma sensu. W takim wypadku trzeba się ratować szybkimi i łatwymi przepisami z użyciem minimalnej ilości składników!

Ekspresowe ciasto z trzech składników przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, samo pieczenie również skraca się do minimum. Jeśli chcesz je ulepszyć o jakieś dodatki, dorzuć suszone owoce, kakao lub starte jabłko.

Biszkopt z trzech składników

Nie panikuj, to ekspresowe ciasto uratuje twoje spotkanie z przyjaciółką! Zrobisz je w ekspresowym tempie przy użyciu składników, które masz akurat w szafkach!
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 40 min.

Składniki

na 10 porcji

dodatkowo

Sposób przygotowania

  • Białka i żółtka rozdziel do dwóch misek. Ubij białka z dodatkiem cukru, następnie dodaj żółtka, połącz składniki. Dosyp przesianą mąkę i zamieszaj całość drewnianą łyżką, by nie stracić puszystości. W tym momencie możesz dorzucić ulubione dodatki.
  • Ciasto piecz w 180*C przez 40 minut. Po wyciągnięciu posyp biszkopta cukrem pudrem. Jeśli zdecydujesz się na przełożenie ciasta dżemem, zrób, to kiedy biszkopt ostygnie.
Ciasto z trzech składników
Zobacz

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • MarkGillow, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli