w

Najlepsi kucharze robią makowiec bez zawijania. Robi się go ekspresowo!

makowiec

Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne, najczęściej podawane w formie zawijanego wałka z makowym wypełnieniem. Aby skrócić czas przygotowania, zaczynamy go podawać w innej formie, bez zawijania. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne ciasto.

Makowiec jest tradycyjnym ciastem, równie ważnym co barszcz na wigilijnym stole. Nasze babcie zazwyczaj zawijały go w wałek i kroiły na talarki. Aby skrócić czas przygotowania do minimum, należy pominąć krok ze zwijaniem ciasta.

Makowiec bez zawijania

Makowiec to ciasto czasochłonne ze względu na ciasto drożdżowe, które potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Kiedy pominiemy krok z zawijaniem, oszczędzimy sobie sporo czasu.
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Przygotuj rozczyn na ciasto. Mleko podgrzej w garnku, dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Zamieszaj na gładką masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce by zaczyn podwoił objętość.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i jedno jajko. Dolej wcześniej przygotowany rozczyn i wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto urośnie, wyjmij je na stolnicę i podziel na dwie części, rozwałkuj je na wielkość blachy, którą posiadasz.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż dolnym piętrem ciasta. Następnie dodaj masę makową i kolejne piętro ciasta. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Ciasto upiecz w 170*C i piecz przez 60 minut.
  • Gotowego makowca ozdób lukrem lub polewą czekoladową.
makowiec
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli