w ,

Te domowe pączki są idealne. Sekret tkwi w tym dodatku

domowe pączki
Image Professionals GmbH

Marzysz o tym, aby domowe pączki były idealne pod każdym kątem. Wiemy jak, to zrobić. Wystarczy, że dodasz do nich jeden składnik, który na pewno masz w swojej kuchni. Po prostu palce lizać!

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami i w tym roku chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym? Jeśli tak, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak zrobić domowe pączki, które nie tylko będą miękkie i delikatne. Jednocześnie będą idealnie wilgotne i zachowają świeżość na dłużej. Twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę!

Domowe pączki z ziemniakami – to naprawdę jest możliwe!

W czym tkwi sekret idealnych pączków? Otóż warto dodać do nich dodatkowy składnik, który z początku może wydawać się wręcz absurdalnym pomysłem. Ale daj mi chwilę, a już za moment wszystko stanie się jasne!

Do ciasta na domowe pączki warto dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. To właśnie one nadadzą im miękkości i wilgotności jednocześnie. Co więcej, zachowają ich świeżość na dłużej. A jeśli boisz się, że ziemniaki wpłyną na smak pączków, już Cię uspokajam. Nie są w ogóle wyczuwalne.

Domowe pączki z ziemniakami

Są niesamowicie puszyste, musisz przekonać się na własnej skórze!
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Smażenie: 10 min.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania ziemniaków i przeciśnięcia je przez praskę.
  • Następnie przygotuj rozczyn. W tym celu połącz ze sobą świeże drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i łyżkę mąki.
  • Dokładnie wymieszaj składniki, po czym odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • W osobnej misce połącz jajka z cukrem.
  • Powstałą mieszankę połącz z wyrośniętym rozczynem, mąką, ziemniakami, solą oraz spirytusem. Zacznij wyrabiać ciasto.
  • Po chwili, zacznij powoli dodawać do ciasta roztopione masło.
  • Powstałe ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
  • Po podwojeniu objętości ciasta, podziel je na mniejsze kawałki i rozwałkuj.
  • Z powstałych placków wytnij mniejsze elementy.
  • Następnie nafaszeruj je ulubioną konfiturą i uformuj pączki. Na tym etapie warto dodać, że pączki można nadziać powidłem również po upieczeniu. Do tego zadania przyda się specjalna szpryca.
  • Gotowe pączki smaż przez kilka minut w rozgrzanym oleju.
  • Pączki wyjmuj łyżką z cedzakiem, po czym odsącz na ręczniku papierowym.
  • Gotowe pączki udekoruj domowym lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Wybierz takie rozwiązanie, które najlepiej Ci odpowiada.
  • Smacznego!
domowe pączki
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dodaniu ziemniaków do ciasta na pączki. Jesteś za czy przeciw? A może słyszałaś wcześniej o takiej metodzie?

Zobacz także: Faworki siostry Anastazji są mega kruche dzięki jednemu trikowi

  • Miniatura:
  • Image Professionals GmbH

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani