w

Domowe lody pistacjowe. Zaledwie 4 składniki w przepisie

Domowe lody pistacjowe
phanuphoography

Prawdziwe, domowe lody pistacjowe to raj dla podniebienia! Nie dosyć, że są przepyszne, to ty kontrolujesz, ile dodasz cukru do deseru. Jeśli chcesz całkowicie z niego zrezygnować, możesz dodać syrop z agawy lub ksylitol.

Domowe lody z prawdziwej śmietanki są zupełnie inne niż te z marketu. Lody sklepowe to w głównej mierze mleko w proszku zmieszane z wodą i sztucznym aromatem. Z mlekiem mają mało co wspólnego a smak to słaba podróbka naturalnych składników. Ciekawe jest to, że da się je zrobić w wegańskiej wersji bez mleka i śmietanki. Jako zamiennika użyj mleczka kokosowego.

Domowe lody pistacjowe z prawdziwych orzechów to prawdziwy rarytas. Przygotowanie takich lodów to spory wydatek, dlatego warto je przygotować tylko na wyjątkowe okazje. Poniżej znajdziesz przepis na idealne lody, które zachwyca każdego fana tych orzechów.

Lody pistacjowe

Delikatne lody pistacjowe są warte każdej ceny! Jeśli chcesz je przygotować w domu, sprawdź poniższy przepis!
Czas całkowity 12 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
12 godz.

Składniki

na 6 lodów

Sposób przygotowania

  • Zacznij od rozdrobnienia pistacji. W zależności czy wolisz kawałeczki orzechów, czy gładki krem, tak mielisz orzechy.
  • Orzechy wrzucasz do garnka, dodajesz mleko i cukier. Gotujesz całość ok. 5 min. Po tym czasie ściągasz krem z ognia i studzisz, aż będzie całkowicie chłodny.
  • Następnie zajmij się ubiciem śmietanki na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce masy orzechowej i mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Masę śmietankową przenosisz do specjalnych foremek na lody i wstawiasz do lodówki na całą noc. Po tym czasie lody będą gotowe do spożycia!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Lody pistacjowe to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza gdy są zrobione z najwyższej jakości składników. Dodatkowo możesz kontrolować konsystencje lodów — czy będą bardziej chrupkie z wyraźnymi kawałkami orzeszków, czy jednak gładkie o aksamitnej fakturze.

Jeśli nie masz specjalnych foremek na lody, możesz je podać w formie gałek. Do tego odrobina kruszonych orzeszków i herbatnik, a deser będzie wyglądał niezwykle wystawnie. Inna propozycja to nakładanie gałek do specjalnych rożków waflowych — kupisz je za kilka złotych w markecie.

  • Miniatura:
  • phanuphoography

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli