w ,

Fit chałka bez cukru. Idealna do śniadania

Chałka

Moje ulubione śniadanie to pieczywo z dodatkami, raz na słono, raz na słodko. Tym razem stawiam na chałkę w wersji fit, która można podawać z ulubionym kremem, owocami oraz kawą. Pieczywo zachowa świeżość na długo, a ty będziesz mogła się cieszyć pysznym śniadaniem z domowym smakołykiem.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i rozpuść w niej drożdże. Następnie dodaj do miski: miód, olej oraz jajka. Wymieszaj mokre składniki.
  • Do miski przesiej mąkę i sól, a następnie przy pomocy kuchennego robota wyrabiaj ciasto. Miskę z ciastem odstaw na godzinę by wyrosło.
  • Ciasto zagnieć i podziel na trzy równe części, z każdej uformuj wałek na długość 50 cm. Z pasków zapleć warkocz, końce zawiń pod spód i ustaw na blaszce do pieczenia. Nakryj całość ścierką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180* przez 25 minut.

Składniki

na 1 chałka

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli