w ,

Ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto rozpływa się w ustach

Ciasto ze śliwkami

Masz w domu trochę śliwek, które trzeba zużyć? Zrób kruche ciasto z owocami! Jest to banalnie prosta receptura, poradzi sobie z nią każdy. Ciasto zawiera mało cukru, gdyż wykorzystujemy naturalną słodych śliwek. Zrób je już dziś!
Możesz użyć dowolnego rodzaju śliwek, ważne by były słodkie i by pestka łatwo odchodziła od owocu.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • W dużej mise wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj jajko i miekkie masło. Zacznij ugniatać dłonią do połączenia się składników. Kiedy masa będzie jednolita uformuj kulkę i zawiń ją w folię spożywczą a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie umyj śliwki i poprzekrajaj na pół, wyciągnij pestki. Jeśli chcesz możesz pokroić śliwki na mniejsze kawałki.
  • Wyjmij ciasto i podziel je na dwie części, rozwałkuj na płaskie placki. Jeśli ciasto się rwie, możesz je rozpłaszczyć i wykleić blachę kawałkami. Dodaj śliwki i górny płat ciasta.
  • Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 50 minut. Gotowe, wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli