w ,

Ciasto kawowo-cynamonowe do popołudniowej kawy

Ciasto kawowo-cynamonowe będzie idealnym poczęstunkiem do kawy z przyjaciółką. Pewnie nie raz zastanawiałaś się, co można przygotować w krótkim czasie, by było smaczne i proste w przygotowaniu. Ten niepozorny deser sprawi, że każdy będzie pytał o więcej!

Ciasto kawowo-cynamonowego

Ciasto jest wilgotne i puszyste. Dodatek kawy, czekolady i miodu daje ucztę dla naszych zmysłów! Możesz podawać je solo lub przełożyć ulubionym kremem do ciast.
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 50 min.
ciasto kawowo-cynamonowe

Sposób przygotowania

  • Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy na kąpiel wodną, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do połączenia.
  • Żółtka, cukier i miód ucieramy na gładką masę, łączymy z przestudzoną czekoladą z masłem i dosypujemy cynamon.
  • Białka jaj ubijamy na sztywno, mąkę przesiewamy do żółtek i dodajemy po łyżce piany z białek, delikatnie mieszając łyżką, by nie stracić na puszystości.
  • Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy w 180*C przez 40-50 minut.
  • Ciasto można przełożyć kremem maślanym z dodatkiem budyniu i posypać orzeszkami.

Składniki

na 8 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Wypróbuj również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli