w

Czekoladowy deser w 10 minut. Trufle z dwóch składników

Domowe czekoladki wydają się wyzwaniem dla amatora w kuchni. Początkowo też tak myślałam, póki nie odkryłam tego przepisu na domowe trufle z UWAGA… dwóch składników! Czy może być prościej? Przekonaj się sam!

Trufle czekoladowe

Trufle to mocno czekoladowe pralinki o twardej strukturze. Mogą być posypane kakao lub orzeszkami, czasami do masy dodaje się aromatyczny alkohol np. rum. Tym razem podajemy podstawową recepturę na ten domowy słodycz.
Czas całkowity 1 godz. 49 min.
Czas przygotowywania 20 min.
1 godz. 29 min.

Sposób przygotowania

  • Do miski wrzuć czekoladę i śmietankę, a następnie podgrzewaj nad kąpielą wodną aż do rozpuszczenia.
  • Masę odstaw do wystygnięcia. Kiedy będzie chłodna, odstaw miskę do lodówki na 1,5h by stężała. Formuj kuleczki i posyp kakao, jeśli chcesz.

Składniki

na 60 sztuk

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli