w ,

Ciasto kukułka z dodatkiem procentów. Tylko dla dorosłych!

Kojarzysz cukierki kukułka, które tak zajadałaś w dzieciństwie? Okazuje się, że można je odtworzyć w lekko zmienionej formie, jako ciasto z kremem. Aby odwzorować smak, musimy dodać nieco alkoholu do masy, więc zaznaczamy, że ciasto nie jest wskazane dla dzieci!

Ciasto kukułka jest bardzo słodkie i najlepiej podawać je w towarzystwie gorzkiej kawy. Dobrym przełamaniem może okazać się dodatek kwaśnych wiśni w masie. Jeśli dodatek wódki jest dla ciebie zbyt mocny, zamień ją na likier smakowy.

Ciasto kukułka

Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.
ciasto kukułka

Sposób przygotowania

  • Na początku zajmij się przygotowaniem biszkoptów.
  • Nastaw piekarnik na 180*C.
  • W misce umieść oddzielnie białka i żółtka. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka, a następnie przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy do przestudzenia.
  • Wszystkie czynności powtarzamy w przypadku jasnego biszkopta.
  • Masa czekoladowa. Kawę zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody i umieszczamy nad garnkiem miskę by powstała kąpiel wodna. Czekoladę kruszymy i wrzucamy do miski. Dosypujemy cukier i dolewamy kawę. Mieszamy całość, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Miskę ściągamy z ognia, i lekko studzimy, dodajemy wódkę i mieszamy.
  • Masa śmietankowa. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml cieplej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę.
  • Pierwsze kładziemy jasny biszkopt, dodajemy masę śmietankową, następnie jasny biszkopt i masę czekoladową. Górę posypujemy kwaśnymi wiśniami (mogą być mrożone)

Składniki

na 1 blaszka

biszkopt kakaowy

biszkopt jasny

masa czekoladowa

krem śmietanowy

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Robiąc ciasto, należy je mieszać w jedną stronę, dzięki temu będzie puszyste i zawsze udane. Więcej na ten temat przeczytaj tutaj.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli