w ,

Ciasto Marlenka. Miodowe biszkopty z delikatnym kremem

Ciasto Marlenka to miodowy przekładaniec z jasnym kremem. Jeśli lubicie ciasta w tym klimacie, które są słodkie z nutką miodu, to polecamy ten wypiek.

Charakterystyczną cechą deseru są cienkie płaty miodowego ciasta i jasny, śmietankowy krem. Każdy kawałek rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać przed dodatkową porcją.

Ciasto Marlenka

Zaskocz domowników nowym pysznym ciastem z dodatkiem kremu i orzechów włoskich.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 30 min.
ciasto marlenka

Sposób przygotowania

  • W małym garnku umieść masło, cukier oraz miód i podgrzewaj na małym ogniu, aż całość się rozpuści. W drugiej misce wymieszaj ocet i sodę, a następnie dodaj do rozpuszczonego masła. Ściągnij całość z ognia i pozostaw na 15 minut do wystudzenia.
  • Do masy wrzuć dwa jajka oraz mąkę i dobrze wymieszaj całość. Ciasto podziel na 6 kawałków i rozwałkuj je na cienkie placki, każdy z nich piecz w 170*C przez 7 minut.
  • Teraz czas na krem. Do garnka wlej 2 szklanki mleka i zagotuj, a w jednej szklance rozpuść budynie w proszku i dolej do gotującego się mleka. Odstaw krem do wystudzenia.
  • W misce umieść miękką margarynę i miksuj ją na lekki puch, następnie dodaj kajmak i stopniowo wystudzony budyń. Miksuj, aż składniki się połączą.
  • Przekładaj każdy placek masą i z góry posyp go orzechami. Odstaw na kilka godzin by składniki się połączyły.

Składniki

na 12 porcji

miodowe spody:

krem:

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli