w ,

Cytrynowe ciasto bez pieczenia — robi się praktycznie samo!

Cytrynowe ciasto bez pieczenia

Cytrynowe ciasto bez pieczenia to awaryjny deser świąteczny, gdy nie mamy dostępu do piekarnika. Może zdarzyć się taka sytuacja, że nasz piekarnik jest zajęty przez inne dania, a my nie mamy żadnych słodkości. W takiej sytuacji nie należy panikować, wystarczy kilka składników, by przygotować pyszne ciasto z cytrynową pianką!

Deser składa się z kilku pysznych warstw, a dzięki temu, że nie trzeba go piec, nie ma mowy, by się nie udał. Cytrynowa pianka będzie orzeźwiającym elementem wśród słodkich i ciężkich ciast, które zazwyczaj serwujemy na święta. Jeśli Ci zasmakuje, stanie się częstym deserem w twoim domu! To co chcesz poznać przepis na te genialne, cytrynowe ciasto bez pieczenia?

Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Czas całkowity 3 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
2 godz.

Składniki

na 12 porcji

krem śmietanowy:

spód:

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania spodu. Zgnieć herbatniki na drobno przy pomocy tłuczka lub zmiel je w blenderze. W garnku rozpuść masło. Dolej masło do herbatników i zamieszaj, a następnie wysyp je na blaszkę. Ugnieć rękoma herbatniki i wstaw całość do lodówki by spód stał się bardziej zwarty.
  • Zagotuj szklankę wody, a w drugiej szklance płynu rozpuść dwa budynie. Połącz obydwie ciecze, gdy woda zacznie się gotować i mieszaj, aż masa będzie gesta. Dorzuć suchą galaretkę cytrynową i wymieszaj. Odstaw całość do lekkiego przestudzenia, a następnie zmiksuj z sokiem z cytryny i serkiem mascarpone.
  • Żelatynę rozpuszczamy z letnią wodą. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę.
  • W garnku rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe i odstawiamy do przestudzenia.
  • Wyciągamy blachę ze spodem ciasteczkowym, wykładamy masę cytrynową, następnie śmietankę i wstawiamy do lodówki. Po ok. godzinie zalewamy śmietankę tężejącą galaretką cytrynową.
  • Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zobacz

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli