w

Kruche świąteczne ciasteczka z marmoladą

Kruche świąteczne ciasteczka z marmoladą to tradycja w wielu domach. Ich smak podbija serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciasteczka mogą przyjmować najróżniejsze kształty, więc będą świetną ozdobą na stole.

Nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka w zimny, grudniowy wieczór. Można je zajadać ze słodkim kakao lub kawą. W produkcję warto zaangażować dzieci, które kochają pomagać przy manualnych czynnościach. Jeśli planujesz przygotować te słodkości, zaopatrz się w foremki do wykrawania ciastek.

Ciastka świąteczne

Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 10 min.
Kruche świąteczne ciasteczka

Sposób przygotowania

  • Do miski wrzuć masło, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie miało gładką, zbitą konsystencję.
  • Nastaw piekarnik na 180*C. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj kółka, liczba ciasteczek musi być parzysta, powinno Ci wyjść ok. 20 ciasteczek. Z 10 ciasteczek wytnij pośrodku małe kółko np. kieliszkiem.
  • Ciasta wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij ciastka i przestudź. Spodki ciastek posmaruj marmoladą i dociśnij wykrojone ciasteczka. Ciastka oprósz cukrem pudrem.

Składniki

na 10 sztuk

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli