w ,

Domowe kokosanki. Poczuj smak dzieciństwa

Kokosanki

Kokosanki to ciastka, które zajadaliśmy jako dzieci. Ich skład jest bajecznie krótki, a co za tym idze zdecydowanie zdrowszy od tego sklepowego. Są niesamowicie kruche i aromatyczne, a wszystko dzięki dużej ilości kokosa.
Dodatkowy plus ciasteczek to fakt, że nie zawierają glutenu ani laktozy, gdyż nie korzystamy z mąki pszennej, ani masła. To co, jesteś ciekawa przepisu?
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy przez 2 minuty na wysokich obrotach. Piana powinna być rzadka, ale nie wodnista, w tym momencie dodajemy cukier porcjami, cały czas mieszając mikserem na niskich obrotach do momentu rozpuszczenia cukru.
  • Dodajemy kilka kropel aromatu oraz wiórki kokosowe. Masa będzie na tyle gęsta, że możesz uformować z niej kuleczki i wyłożyć na blaszkę.
  • Kokosanki pieczemy 15-20 minut i sprawdzamy, czy się nie przypalają. Wyjmuje z piekarnika zaraz po upieczeniu.

Składniki

na 35 ciastek

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Może wypróbujesz również przepis na Ciastkowe lizaki na patyku. Ten słodycz będzie hitem na twojej imprezie

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli