w ,

Calzone niczym z najlepszej włoskiej pizzerii

Calzone

Calzone to nic innego jak pizza w postaci pieroga z bogatym nadzieniem. Możemy do niej wrzucić wszystkie ulubione dodatki, a całość posypać tartą mozzarellą, która sprawi, że wnętrze będzie się cudownie ciągnąć.
Gorąco zachęcamy do przygotowania pysznych pierogów, są świetną propozycją na ciepły posiłek podczas spotkania z przyjaciółmi.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Paprykę kroimy w kostkę, to samo robimy z salami, pieczarki i pokrojoną cebulkę podsmażamy na patelni. Mieszamy składniki, dodajemy przyprawę do pizzy.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól, ciepłe mleko i olej. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość.
  • Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 12 części i wałkujemy na płaski placek.
  • Do każdego placka dodajemy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy 20-25 minut.

Składniki

na 12 porcji

ciasto

farszu

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli