w

Drożdżówki z kruszonką i porzeczkami, znacznie zdrowsze od sklepowych

Bułeczki z porzeczkami i kruszonką

Domowe bułeczki drożdżowe będą idealnym śniadaniem na słodko zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Domowa produkcja jest pozbawiona zbędnych spulchniaczy i konserwantów. Wiesz, co jesz i czy dane produkty sprzyjają twojej diecie.
Jeśli nie lubisz porzeczek, możesz śmiało zamienić je na inne owoce. Polecamy te sezonowe, które będą najwyższej jakości.
Czas całkowity 3 godz. 55 min.
Czas przygotowywania 3 godz. 30 min.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Weź duży garnek i wlej ciepłe mleko, pokruszone drożdże, rum, cukier i łyżkę mąki. Całość zamieszaj i odstaw na 15 minut by drożdże podwoiły objętość.
  • Po tym czasie dosyp resztę mąki, dodaj sól, żółtka oraz miękką margarynę. Wszystko ucieramy na gładką masę. Powinna być klejące, ale zwarte. Odstaw nakryte ciasto na trzy godziny w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto będzie wyrastać, zajmij się kruszonką. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę.
  • Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze części i uformuj bułeczki. Na środku zrób wgłębienie i dorzuć porzeczki i posyp je odrobiną cukru. Wyciągnij ciasto z zamrażarki i zetrzyj kruszonkę na tarce. Posyp bułeczki i odstaw na bok.
  • Nagrzej piekarnik do 180*C i piecz bułki 25 minut.
Jeśli nie lubisz porzeczek, możesz je zamienić na wiśnie lub śliwki.
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągu w pomieszczeniu.

Składniki

na 12 bułek

Ciasto drożdżowe

Kruszonka

dodatki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli