w ,

Domowe kajzerki śniadaniowe. Możesz zrobić ich więcej i zamrozić na później

Domowe kajzerki
Natasha Breen, natashabreen

Domowe kajzerki to znacznie lepsza alternatywa dla napompowanych bułek z marketu. Te domowe utrzymają świeżość przez kilka dni, podczas gdy te ze sklepu będą twarde jak skała już następnego dnia! Możesz zrobić ich więcej, a później zamrozić by były świeże na każde śniadanie.

Sklepowe bułki są najczęściej niskiej jakości, a ich smak jest bardzo nijaki. Po jednym dniu bułka jest tak czerstwa, że można nią zabić. Ratuje ją jedynie moczenie w jajku czy odświeżanie za pomocą wody i piekarnika. Nie mniej mało kto ma czas chodzić codziennie rano po świeże bułki do sklepu — wolimy kupić zapas choćby na 2-3 dni.

Domowe kajzerki
bułka/ fot. yipeegge, Getty Images

Przygotowanie domowych kajzerek jest ekspresowe — zawierają zaledwie 6 składników, które trzeba wymieszać i dać im czas na spulchnienie. Takie bułeczki pieką się ok. 15 minut, ale trzeba mieć na uwadze również czas na wyrośnięcie i stygnięcie. Możesz zrobić jedną dużą, partie raz w tygodniu i codziennie odmrażać po kilka sztuk na śniadanie.

Domowe kajzerki

Takie bułeczki o poranku będą smakować znacznie lepiej niż nudny chleb.
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 6 bułek

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przesiania mąki do miski, następnie zrób wgłębienie i dorzuć sól oraz cukier. Pokrusz drożdże i dolej letnią wodę. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto na blacie. Kiedy będzie gładkie i lepiące, dolewaj po 1 łyżce oleju i zagniataj, aż nie osiągnie sprężystej konsystencji, a cały olej się wchłonie.
  • Ciasto podziel na równe kawałki i uformuj z nich bułeczki z charakterystycznym nacięciem. Ułóż je na blaszce z dużymi odstępami. Piekarnik nagrzej do 200*C, a wczasie gdy będzie nabierał temperatury, nakryj bułki ścierką by lekko urosły.
  • Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz bułki przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Masz dwie drogi przed upieczeniem bułeczek. Surowe ciasto możesz zamrozić i wyciągnąć z zamrażarki wtedy gdy będzie Ci potrzebne, lub wstawić do zamrażalnika upieczone bułki. Różnica polega na tym, że z surowego ciasta będziesz mieć idealne cieplutkie bułeczki, a te odmrożone są już nieco inne w strukturze, co wcale nie oznacza, że będą gorsze w smaku.

Domowe kajzerki są twoim następnym kulinarnym wyzwaniem — podejmiesz się?

  • Miniatura:
  • Natasha Breen, natashabreen

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli