w ,

Domowe brzoskwinie w syropie. Receptura babci Ewy

Wekujesz owoce na zimę czy wolisz korzystać z gotowców w sklepie? Brzoskwinie to chyba najpopularniejsze owoce z puszki jakie przyszło nam kupować. Są idealne do deserów i ciast, mają długą date przydatności, a ich syrop jest równie pyszny i użyteczny co same owoce! Spróbuj zrobić je w domu, wystarczy 4 składniki.

Brzoskwinie w słoiku

Lipiec to czas dojrzałych, słodkich brzoskwiń. Jeśli jesteś szczęściarzem to masz w ogródku drzewo owocowe, które rodzi mnóstwo owoców. Jeśli go nie masz, nic straconego. W sezonie owoce są w naprawdę atrakcyjnej cenie i można je dostać od ręki w każdym sklepie czy na lokalnym rynku.
Zrobienie tych przetworów jest niezwykle proste, jednak pamiętaj o tym by przed całym procesem dokładnie umyć i wyparzyć słoiki, inaczej cała partia może ulec zepsuciu.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.

Sposób przygotowania

  • Całe brzoskwinie w skórce wrzuć do garnka z gotującą wodą, i pozostaw na 2 minuty. Dzięki temu łatwiej pozbyć się skórki z owocu.
  • Obrane owoce pokrój na ćwiartki i przełóż do wyparzonych słoików.
  • Przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Zalewę przelej do słoików z owocami, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Składniki

na 5 słoików

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli