w

Czy da się zrobić biszkopt bez jajek? Tak, będzie pulchny, jak ten tradycyjny

biszkopt bez jajek
Jannoon028, Getty Images

Biszkopt bez jajek to niewyobrażalna sprawa dla naszych babć, w końcu to białko jaja nadaje puszystości, której tak każdy pożąda. Oczywiście jajka to genialny produkt, jednak są osoby, które na wzgląd na choroby i nietolerancje nie mogą ich jeść. W takich sytuacjach nie pozostaje nam nic innego, jak przygotować biszkopt na ciasto z dodatkiem aquafaby!

Zalewa z ciecierzycy jest genialnym zamiennikiem jajka i nie ma możliwości, by ją zepsuć w trakcie ubijania. Jeśli porządnie ją schłodzimy i będziemy cierpliwie ubijać, piana wyjdzie puszysta i do złudzenia będzie przypominać białko jaja.

Wodę z ciecierzycy można pozyskać na dwa sposoby: kupując gotowy produkt w sklepie i odlać zalewę lub ugotować suszoną ciecierzycę i wykorzystać wodę, w której była. Wszystko zależy od was, jednak warto pamiętać, że aquafabę trzeba dobrze schłodzić, by można było ją ubić.

Biszkopt bez jajek

Jajeczny biszkopt jest klasykiem w polskim cukiernictwie, jednak warto pamiętać o tym, że nie każdy może jeść jajka. Nie możemy dyskwalifikować takich osób, dlatego warto poszukać alternatywnego rozwiązania.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 45 min.

Składniki

na 1 biszkopt

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  • W suchej i czystej misce umieść wodę po ciecierzycy, dodaj ocet i szczyptę soli. Zacznij ubijać piane mikserem, po paru minutach powinna mieć klasyczną formę ubitych białek. Kiedy będzie już puszysta, dodaj partiami cukier puder, kiedy ten się rozpuści, dodaj cukier wanilinowy.
  • Do obitej miany dodawaj po łyżce mąki z proszkiem i mieszaj drewnianą łyżką.
  • Tortownicę wyłóż papierem, wylej ciasto i wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-50 minut.
  • Upieczony biszkopt chłodzimy w otwartym piekarniku.
Biszkopt bez jajek
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jak sama widzisz, przygotowanie praktycznie nie różni się od tradycyjnej receptury. Wystarczy jedynie zamienić jajka w przepisie i postępować według kroków. Jeśli planujesz biszkopt na weekendowe ciasto, przetestuj powyższy przepis! Biszkopt bez jajek będzie kolejnym krokiem w twojej kulinarnej przygodzie.

Zobacz również te wpisy na naszym serwisie:

  • Miniatura:
  • Jannoon028, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli