w ,

Jak zrobić domowy, włoski sos do pizzy? Sekret tkwi w szczegółach

Raz na jakiś czas mamy ochotę na zrobienie pizzy, jednak nie wiemy, jak zabrać się za domowy, włoski sos. Jeśli myślisz, że mogą go robić jedynie południowcy, to grubo się mylisz! Wystarczy kilka składników, by wyczarować coś genialnego.

Pizza to jeden z najbardziej lubianych fastfoodów, jednak może być znaczne zdrowsza, gdy zrobimy ją sami w domu. Ponadto w ostatnim czasie ceny pizzy poszły znacząco w górę i zdecydowanie nie jest już tanim fastfoodem. Pizza składa się z kilku ważnych części, jedną z nich jest sos, który nadaje odpowiedniej wilgotności i łączy ciasto z dodatkami.

Sekretem włoskich sosów do pizzy jest… cukier puder! Otóż okazuje się, że pomidory dostępne w Polsce są zbyt kwaśne i warto je dosłodzić, by uzyskać pożądany efekt. Sprawdź jak zrobić domowy włoski sos do pizzy!

Sos do pizzy

Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 15 min.
domowy włoski sos

Sposób przygotowania

  • Wylej przecier pomidorowy na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, aż woda odparuje i całość widocznie zgęstnieje. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj całość, następnie dorzuć cukier puder i doprowadź sos do wrzenia.
  • Proporcje przypraw można dopasować pod siebie, jeśli lubisz bardziej czosnkowy posmak, dodaj więcej czosnku.

Składniki

na 300 ml

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli