w

Ulepszony farsz do pierogów ruskich

Czasami tradycyjny farsz do pierogów ruskich pierogów może nam się przejeść. Ziemniaki i twaróg to genialne połączenie, ale czemu by nie zaszaleć i nie dodać coś, co podrasuje smak? Przygotowanie jest bardzo łatwe, a dodatkowe składniki znajdziesz w swojej lodówce.

Znacie osobę, która nie lubi pierogów ruskich? My też nie! Jest to nasze rodowe danie, które kojarzy się z obiadem u babci. A co gdyby tak podrasować ten posiłek i dodać ogórka kiszonego i odrobinę musztardy? Brzmi dość kontrowersyjnie, ale w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!

Farsz do pierogów ruskich z ogórkiem kiszonym

Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 10 min.
farsz do pierogów ruskich

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy na osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i rozgniatamy na papkę.
  • Cebulkę obieramy ze skórki, siekamy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
  • Ogórki kiszone ścieramy na tarce i odciskamy z soku, następnie dorzucamy do podsmażonej cebuli. Kiedy sok nieco odparuje, ściągamy patelnię z gazu. Całość dorzucamy do ziemniaków i mieszamy. Mielimy twaróg, by nie było większych grudek, a następnie dorzucamy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Takim farszem wypełniamy ciasto i gotujemy przez kilka minut na wrzątku. Podajemy solo lub z dodatkiem śmietany.

Składniki

na 50 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zrobiłaś za dużo pierogów? Możesz je śmiało zamrozić, przeczytaj, jak zrobić to prawidłowo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli