Spis treści
Omlet Karola Okrasy
Omlet to propozycja ciepłego śniadania, przy którym nie spędzimy wielu godzin w kuchni. Można go przygotować w wersji słodkiej lub wytrawnej. Bazowe produkty pozostają takie same, natomiast możemy zaszaleć z dodatkami! Tradycyjny omlet jest przygotowywany bezpośrednio na patelni, natomiast Okrasa postanowił wykorzystać jeszcze jedno urządzenie, które posiada każdy z nas – piekarnik! Jak się do tego zabrać? Koniecznie prześledź ten przepis!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Oddziel żółtka od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli a żółtka łączymy trzepaczką z mąką, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ubitą pianę z żółtkiem.
- Ciasto wykładamy na zimną patelnię i smażymy na małym płomieniu, do momentu aż ciasto się nie zetnie.
- Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na 15 minut. Trzeba doglądać naszego omleta, jeśli będzie zarumieniony, pora go wyciągnąć.
- Gotowy placek przekładamy na talerz, smarujemy powidłami, jogurtem i posypujmy świeżymi owocami.
Składniki
na 1 porcja
- 20 g mąka pszenna
- łyżka śmietana 18%
- 2 jajko
- 2 łyżka jogurt naturalny
- szczypta proszek do pieczenia
- 2 łyżka dżem truskawkowy
- 10 g masło
- łyżeczka cukier wanilinowy
- szczypta sól
- owoce (ulubione )
Zobacz