w , ,

Lewandowski zdradza co je podczas diety. Jego śniadanie to czekoladowe brownie!

Robert Lewandowski to znany na całym świecie, polski piłkarz, którego raczej nie trzeba przedstawiać. Jego sukcesy sportowe to w dużej mierze dieta jaką stosuje, a w tej pomaga u jego żona Ania, która również obraca się w sportowej sferze. Jesteś ciekawa co je Lewandowski?

Odwrócona dieta

Sponsorowane
Timolina

The Times przeprowadził wywiad na temat odżywiania sportowca, a ten odparł, że stosuje tzw. odwróconą dietę. Jest to dość ciekawe, gdyż piłkarz zaczyna swój dzień od deseru np. pieczonego brownie i stopniowo zmniejsza ilość węglowodanów w ciągu dnia. Następnym posiłkiem jest danie na bazie kaszy lub ryżu z dodatkiem ryby, a następnie lekki posiłek w postaci sałatki lub zupy. Popijać może jedynie pół godziny przed lub po posiłku.

Jego dieta eliminuje smażone potrawy, gluten, laktozę czy słodzone napoje. Za to spożywa on zdecydowanie więcej rodzajów kaszy i ryżu.

Zasady „odwróconej diety”

  • Kaloryczność – podczas stosowania tej diety musimy się zmieścić w przedziale ujemnego bilansu kalorycznego a dziennego zapotrzebowania energetycznego. Możemy mieć lekko dodatni bilans.
  • Krótsze treningi cardio – nie można zrezygnować z tego rodzaju aktywności, ale powinno się ją znacznie skracać.
  • Trening siłowy – zwiększanie ciężarów i powtórzeń to klucz do sukcesu. Zmniejszenie ilości cardio na treningach i większa kaloryczność posiłków, skutkuje podwojoną siłą.
Sponsorowane

Specjalna dieta przed meczem

Pixabay

Gdy na horyzoncie pojawia się mecz, Lewandowski zmienia lekko swoje żywienie. Je o wiele więcej białka, a dzień przed meczem spożywa lekki budyń ryżowy. Po meczu uzupełnia węglowodany za pomocą owoców.

Jakość spożywanych produktów ma szczególne znaczenie w diecie piłkarza. Nie ma tu miejsca na produkty przetworzone lub niskiej jakości składniki.

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli