Spis treści
Jajecznica Gordona Ramsaya
Jajecznica to idealna propozycja na ciepłe śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Gordon Ramsay ujawnił przepis na idealną jajecznicę, musimy przyznać, że jest to niecodzienny sposób na jej przygotowanie!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 5 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Wbij jajka na patelnię i dorzuć kawałek masła, które sprawi, że jajecznica będzie miała aksamitny smak.
- Postaw patelnię na dużym ogniu.
- Roztrzep jajka.
- Cały czas mieszaj, aż masło zacznie się topić.
- Po około 30 sekundach zdejmij patelnię z ognia, nadal mieszając.
- Po 10 sekundach ponownie wstaw patelnię na ogień.
- Powtarzaj te czynności przez 3 minuty.
- Po usmażeniu dodaj łyżeczkę śmietany, która sprawi, że jajecznica będzie miała wyjątkową, kremową konsystencję.
- Tuż przed podaniem dopraw jajecznicę solą i pieprzem i posyp posiekanym szczpiorkiem.
Składniki
na porcja
- 3 szt. jajko
- 1 łyżeczka masło
- 0,5 łyżka śmietana 18%
- 1 łyżeczka szczypiorek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Wartości odżywcze
Jajecznica Gordona Ramsaya
Na porcję przypada:
Kalorie
550
Tłuszcze
53
g
82
%
Węglowodany
1.4
g
0
%
Białka
17.1
g
34
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.