Spis treści
Środa Popielcowa nie musi oznaczać jałowego jedzenia i pustego żołądka. Żur grzybowy ze świeżym pieczywem lub ziemniakami to odświętne danie, które kojarzy mi się właśnie z postnym dniem.
Żur z grzybami jest kwaśny i gesty, można się nim porządnie nasycić, jeśli dodamy do niego pokruszone ziemniaki. Do jego wykonania potrzebujemy suszonych grzybów leśnych, pieczarki będą mieć zbyt delikatny aromat. Jego kolor będzie ciemno-brązowy, nie tak jak w przypadku barszczu białego, gdzie kolor jest mleczno-biały.
Żur grzybowy
Składniki
na porcji
- 2 szklanka grzyby suszone
- 2 butelka zakwas na żurek
- włoszczyzna
- 2 szt cebula
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej wrzuć grzyby do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc.
- Do dużego garnka wrzuć grzyby, dolej 2 litry wody, dorzuć dwa liski laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę soli. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez godzinę.
- Po tym czasie dorzucamy obrane i posiekane warzywa. Gotuj żur, aż warzywa zmiękną.
- W czasie gdy zupa się gotuje, posiekaj cebulkę i posmaż na odrobinie oleju. Dorzuć ją do gotującej się zupy.
- Zmniejsz płomień palnika i dolej zakwas do zupy. Wymieszaj zupę i dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub pokruszonymi ziemniakami.
Wartości odżywcze
Ziemniaki do żurku możesz podać na talerzyku obok lub wrzucić je do talerza z zupą, wtedy zabiorą smaku grzybów i będą bardziej aromatyczne. Cały dom będzie pachniał jak żur grzybowy!
Zobacz również:
- Dziadowska zupa z tego, co akurat masz pod ręką. Na koniec miesiąca jak znalazł!
- Żadnego ryżu ani makaronu, ta zupa pomidorowa ma inny dodatek!