w

Żur grzybowy. Idealne danie na Środę Popielcową

Dar1930, Getty Images

Środa Popielcowa nie musi oznaczać jałowego jedzenia i pustego żołądka. Żur grzybowy ze świeżym pieczywem lub ziemniakami to odświętne danie, które kojarzy mi się właśnie z postnym dniem.

Żur z grzybami jest kwaśny i gesty, można się nim porządnie nasycić, jeśli dodamy do niego pokruszone ziemniaki. Do jego wykonania potrzebujemy suszonych grzybów leśnych, pieczarki będą mieć zbyt delikatny aromat. Jego kolor będzie ciemno-brązowy, nie tak jak w przypadku barszczu białego, gdzie kolor jest mleczno-biały.

Żur grzybowy

Kiedy myślę o tym żurku, robię się głodna! Jest taki aromatyczny i sycący, że mogłabym go jeść na każdą kolację.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 2 godz.

Składniki

na 8 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Dzień wcześniej wrzuć grzyby do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc.
  • Do dużego garnka wrzuć grzyby, dolej 2 litry wody, dorzuć dwa liski laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę soli. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Po tym czasie dorzucamy obrane i posiekane warzywa. Gotuj żur, aż warzywa zmiękną.
  • W czasie gdy zupa się gotuje, posiekaj cebulkę i posmaż na odrobinie oleju. Dorzuć ją do gotującej się zupy.
  • Zmniejsz płomień palnika i dolej zakwas do zupy. Wymieszaj zupę i dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub pokruszonymi ziemniakami.
Żur grzybowy

Wartości odżywcze

Żur grzybowy
Na porcję przypada:
Kalorie
185.2
Tłuszcze
 
0.6
g
1
%
Węglowodany
 
44.5
g
15
%
Błonnik
 
6.8
g
28
%
Białka
 
8.3
g
17
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Ziemniaki do żurku możesz podać na talerzyku obok lub wrzucić je do talerza z zupą, wtedy zabiorą smaku grzybów i będą bardziej aromatyczne. Cały dom będzie pachniał jak żur grzybowy!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli